Siirry sisältöön
peltikatto

Eri kattojen ominaisuudet – vertailussa kattotyypit

Katot voivat vaihdella monin tavoin niiden rakenteen, muodon ja materiaalin suhteen. Valittaessa oikeaa kattomateriaalia on otettava huomioon useita tekijöitä, kuten sääolosuhteet, kustannukset, kestävyys ja ulkonäkö. 

Peltikatto

Peltikatto on yleinen ja suosittu kattomateriaali, sen kestävyyden ja alhaisen huoltotarpeen vuoksi. Nämä katot kestävät vuosikymmeniä oikein asennettuina ja hoidettuina. Säännöllinen tarkastus ja puhdistus voivat pidentää sen elinikää entisestään.

Peltikatto myös sopii erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin. Se on myös suhteellisen kevyt materiaali, mikä vähentää kuormitusta rakennuksen rakenteille, verrattuna joillekin raskaammille kattomateriaaleille.

Peltikattoa on myös saatavilla eri väreissä ja muodoissa, mikä mahdollistaa monipuolisen ulkonäön ja katon räätälöinnin sopimaan talon arkkitehtuuriin ja tyyliin. Se on myös suhteellisen edullinen materiaali. Kaiken lisäksi peltikatto on turvallinen: se ei syty palamaan, mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon paloalttiisiin ympäristöihin.

Tiilikatto

Tiilikatot ovat kauniita ja tunnettuja pitkäikäisyydestään, sillä ne voivat kestää jopa vuosikymmeniä. Tiilikatot kestävät rankkasateita, pakkasta ja kuumuutta.Tiilikattoa täytyy kuitenkin huoltaa säännöllisesti. Se on hyvä pestä siihen tarkoitetulla pesuaineella (esimerkiksi Ormax: siisti katto) joka toinen vuosi, jotta saadaan mahdollinen sammalkasvusto poistettua. Huoltoon kuuluu myös kattotiilten tarkistus ja rikkinäisten tiilten vaihto. 

Tiilikatot antavat rakennukselle perinteisen ja tyylikkään ilmeen. Niitä on saatavilla eri eri värisinä ja muotoisina, mikä mahdollistaa useita ulkonäkövariaatioita. 

Huopakatto

Huopakatto koostuu usein bitumista, polyesterista ja erilaisista täyteaineista. Ne saavat kiitosta vesitiiviydestään ja helposta asennettavuudestaan.  

Se, kannattaako valita huopakatto ohi muiden kattotyyppien, riippuu monista tekijöistä,  kuten talon rakenteesta, ilmastosta, budjetista ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Kustannuksiltaan huopakatot ovat usein kohtuuhintaisia, verrattuna moniin muihin kattomateriaaleihin. Ne ovat suhteellisen helppoja asentaa, mikä lyhentää käytettyä työaikaa, vähentäen työkustannuksia. Huopakatto on suosittu valinta tasakattoisiin taloihin. 

Huopakatto tarvitsee säännöllisen huollon. Käytännössä tämä tarkoittaa lähinnä pesua, jotta sammalkasvustoa ei pääse kasvamaan kattoon. Huopakaton etuja on myös se, että sitä on mahdollista korjata pienillä toimenpiteillä, saaden siihen helposti muutamia vuosia elinikää lisää.

Huopakatot kestävät hyvin kosteutta ja lämpötilan vaihteluita. Esteettisessä mielessä huopakatot mahdollistavat monipuolisen ulkoasuja, sillä niitä on saatavilla eri väreissä ja pintakuvioissa. 

Kattoa valitessa ja niitä verratessa on tärkeää tiedostaa, että jokainen kattomateriaali sisältää omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Asiantuntijan konsultaatio ja huolellinen harkinta ovat tärkeitä päätöksenteossa, jotta valitaan paras kattomateriaali tietyille olosuhteille. 

Otathan ammattilaiseen yhteyttä, kun on aika miettiä kattomateriaalin valintaa. Yhdessä löydämme kotisi suojaksi juuri oikeanlaisen katon!

Styled Link Example