Siirry sisältöön

Katon oikeaoppinen huolto ja puhdistus

Katon huolto ja puhdistus ovat tärkeitä tehtäviä, joilla voidaan pidentää katon ikää ja varmistaa sen toimintakyky. Tämä artikkeli tarjoaa selkeät katon huolto-ohjeet erityisesti huopa-, pelti- ja tiilikatoille. Keskeisiä toimenpiteitä ovat muun muassa sammaleenpoisto, katon pesu, rikkoutuneiden tiilien vaihto sekä kourujen putsaus. Lisäksi katon huollon yhteydessä on tärkeää tarkistaa erityisesti kattoturvatuotteiden kiinnitys ja yläpohjan kunto.

Lue myös: ”Näin selvität katon kunnon itse”

Turvallisuus ennen kaikkea

Katon huolto vaatii erityistä huolellisuutta. Käytä aina turvavarusteita, kuten kypärää, turvavaljaita ja köysiä. Varmista, että tikkaat ja kulkutiet ovat hyväkuntoisia ja turvallisia. Vältä työskentelyä huonolla säällä, kuten sateella tai tuulella. Ennen huoltoa tarkista kattoturvatuotteiden, kuten lumiesteiden ja kattotikkaiden kunto. Työskentele aina pareittain, jotta apu on lähellä tarvittaessa. Varmista myös, että kaikki työkalut ovat hyväkuntoisia ja työskentelyalue on esteetön. Turvallisuuden huomioiminen estää onnettomuudet ja varmistaa tehokkaan huollon.

Huopakaton huolto ja puhdistus

Sammaleenpoisto: Huopakatot ovat alttiita sammaleen ja jäkälän kasvulle, joka voi vaurioittaa kattoa. Sammaleenpoiston voi tehdä kevyesti harjaamalla pehmeällä harjalla. Sammaleenpoisto suositellaan tehtävän vähintään kerran vuodessa.

Katon pesu: Sammaleenpoiston jälkeen katto kannattaa pestä miedolla pesuaineella ja vedellä. Käytä pehmeää harjaa tai matalapainepesuria, jotta huopapinta ei vaurioidu.

Huopakaton pesuaine: Huopakatolle suositellaan miedompia, biologisesti hajoavia puhdistusaineita, jotka eivät vahingoita huopapintaa. Vältä happamia tai emäksisiä pesuaineita, jotka voivat haurastuttaa huopaa. Käytä esimerkiksi sammaleenpoistoaineita, jotka on suunniteltu erityisesti huopakatoille.

Tiilikaton huolto ja puhdistus

Sammaleenpoisto: Poista sammal ja muu kasvusto, sillä ne voivat kerätä kosteutta ja heikentää tiilien kestävyyttä.

Tiilikaton pesu: Pese katto huolellisesti. Käytä pesuainetta ja matalapainepesuria tai harjaa. Vältä korkeapainepesureita, jotka voivat rikkoa tiilet.

Tiilikaton pesuaine: Tiilikaton puhdistukseen voi käyttää hieman voimakkaampia puhdistusaineita, jotka poistavat tehokkaasti lian, levän ja sammaleen. Valitse kuitenkin tuote, joka ei syövytä tiiliä. Käytä sammaleenpoistoaineita ja pesuaineita, jotka on erityisesti suunniteltu tiilikatoille.

Rikkoutuneiden tiilien vaihto: Tarkasta katto rikkoutuneiden tiilien varalta ja vaihda ne uusiin tarpeen mukaan. Rikkoutuneet tiilet voivat aiheuttaa vuotoja ja muita vaurioita.

Peltikaton huolto ja puhdistus

Likojen ja roskien poisto: Peltikatoille kertyy usein likaa, lehtiä ja muuta roskaa, jotka on syytä poistaa säännöllisesti. Puhdista katto harjaamalla tai puhaltamalla kevyesti.

Peltikaton pesu: Pese katto vähintään kerran vuodessa miedolla pesuaineella ja vedellä. Käytä pehmeää harjaa tai matalapainepesuria, jotta maalipinta ei vaurioidu. Peltikaton pesu poistaa pinttyneen lian ja mahdolliset kasvustot.

Peltikaton pesuaine: Peltikatoille sopivat miedot emäksiset puhdistusaineet, jotka eivät vahingoita maalipintaa tai aiheuta ruostumista. Vältä happamia aineita, jotka voivat vaurioittaa metallipintaa. Käytä esimerkiksi pesuaineita, jotka poistavat lian, mutta säilyttävät maalipinnan ehyenä. Hyvä vaihtoehto pesuaineeksi on esim.

Maalipinnan tarkistus ja huoltomaalaus: Tarkasta katon maalipinta ruosteen ja vaurioiden varalta. Mikäli maalipinta on kulunut tai vaurioitunut, suorita huoltomaalaus ruosteen estämiseksi.

Pesuaineen valinta

Me Lumo Rakennuksella käytämme Siisti Katto- tai Teho-Pesu-pesuaineita kattojen puhdistukseen, sillä ne ovat tehokkaita, mutta samalla hellävaraisia kattomateriaalille. Nämä puhdistusaineet poistavat lian ja sammaleen, säilyttäen samalla katon pinnan hyvässä kunnossa. Käyttämällä laadukkaita pesuaineita varmistat, että kattosi pysyy puhtaana ja hyvin huollettuna, mikä pidentää sen käyttöikää ja vähentää korjaustarpeita.

Yläpohjan ja kattoturvatuotteiden tarkistus

Katon huollon ja puhdistuksen yhteydessä kannattaa myös tarkistaa välikaton kunto ja kattoturvatuotteiden kiinnitys. Näin varmistetaan, että katto on turvallinen ja toimintakykyinen koko vuoden ajan.

  • Yläpohjan tarkistus: Käy tarkistamassa välikaton kunto mahdollisten vuotojen ja kosteusvaurioiden varalta. Varmista, että ilmanvaihto toimii ja eristykset ovat kunnossa.
  • Kattoturvatuotteet: Varmista, että lumiesteet, kattotikkaat ja muut kattoturvatuotteet ovat kunnolla kiinnitettyjä ja hyvässä kunnossa. Tämä parantaa turvallisuutta ja estää onnettomuuksia.

Lue täältä tarkemmat ohjeet katon kuntotarkastukseen.

Yhteenveto

Katon huolto ja puhdistus ovat välttämättömiä toimenpiteitä, joilla voidaan pidentää katon käyttöikää ja varmistaa sen toimivuus. Säännöllinen sammaleenpoisto, katon pesu ja rikkoutuneiden tiilien vaihto ovat tärkeitä tehtäviä sekä huopa-, pelti- että tiilikatoille. Lisäksi kourujen säännöllinen putsaus ja kattoturvatuotteiden tarkistus ovat oleellisia osia katon siivous- ja huoltotoimenpiteissä.

Käytä näitä katon huolto-ohjeita talosi katon huoltoon ja varmistat, että kattosi pysyy hyvässä kunnossa pitkään.